Vesiperhoset, päivänkorennot

Trichoptera, Ephemeroptera

Kuvaus

Perhosia muistuttavia lentäviä hyönteisiä, jotka poikkeavat elintavoiltaan ja rakenteeltaan perhosista.  Aikuiset vesiperhoset voivat juoda vähän, mutta päivänkorennot eivät syö mitään, vaan niiden aikuisuus kuluu jälkikasvun varmistamiseen. Vesiperhoslajeja on Suomessa tavattu lähes 220 lajia. Päivänkorentolajeja Suomessa on 55. 

Vesiperhosilla on neljä siipeä, joissa on hieno karvoitus.  Siivet ovat kattomaisesti takaruumiin päällä, kun perhonen on paikoillaan. Vesiperhosten tuntosarvet ovat pitkät.

Päivänkorennoilla on myös neljä siipeä, mutta takimmainen siipipari on huomattavasti etummaista pienempi. Takaruumiin kärjessä on kaksi tai kolme sukasta.

Kummankin ryhmän lajien toukat elävät vedessä.  Jotkin vesiperhoslajien toukat rakentavat pienistä kivistä tai muusta pohjan materiaalista suojakseen kotelon. Päivänkorentojen toukat liikkuvat vedessä ja nousevat aika ajoin pintaan hengittämään.

Päivänkorennot lentävät ylösalaista lentoa parveillessaan. Joskus niitä voi olla kymmeniä ”tanssimassa” auringon laskun aikaan.  Puutarhan öiset valot houkuttelevat vesiperhosia ja toisinaan niitä eksyy sisätiloihin.

Lajit