Lyhytsiipiset

Staphylinidae

Kuvaus

Lyhytsiipisiä ei heti ensi katsomalla tunnista kovakuoriaisiksi. Niiden peitinsiivet ovat ryhmän nimen mukaisesti ”jääneet lyhyiksi”. Lenninsiivet on taiteltu taitavasti peitinsiipien alle. Kun kuoriainen laskeutuu, niin kestää hetken ennen kuin se saa lenninsiivet aseteltua kauniisti takaisin lyhyiden peitinsiipien alle.

Pienimmät lyhytsiipiset ovat muutaman millimetrin kokoisia, suurimmat yli kaksi senttimetriä pitkiä. Suurin osa lajeista on petoja, jotka saalistavat hyönteisiä, lieroja ja jopa etanoita. Sienet, eläinten raadot ja maatuva kasvijäte kelpaavat muutamalle lajille.

Suomessa on tavattu yli 900 lajia, joista monia on vaikea tunnistaa lajitasolle, monesti jää sukukin määrittämättä. Lyhytsiipisiä voi luikkia pakoon hyvin monenlaisista paikoista. Kivien alta, kompostista, sammalikosta ja nurmikosta löytää helposti lyhytsiipisiä. Jotkin lajit kohottavat häirittäessä takaruumiinsa ja kipittävät nopeasti etsimään suojapaikkaa. Joskus kuoriaisia tulee sienten ja polttopuiden mukana sisälle, mutta ne eivät pure, vaikka niillä onkin vahvat leuat.

Suomenkielisiä nimiä on annettu vain muutamalle lajille.

Lyhytsiipinen

Lyhytsiipinen

Lyhytsiipisen toukka

Lyhytsiipisen toukka

Lajit