Tomaattijäytäjäkoi

Tuta absoluta

Tomaattijäytäjäkoi

Tomaattijäytäjäkoi

Tomaattijäytäjäkoin toukan tekemä syöntijälki

Tomaattijäytäjäkoin toukan tekemä syöntijälki

Tuntomerkit

Aikuinen perhonen on harmaanruskea ja etusiivissä on kellertäviä kuvioita. Kapeat takasiivet ovat harmaat ja niissä on pitkät ripset. Juuri kuoriutuneet toukat ovat valkoisia tai kellertäviä. Kasvaessaan ne muuttuvat vaaleanvihreiksi tai vaaleanpunaisiksi. Niillä on tummanruskea raita pään takana. Perhosen ruumis on noin 6 mm pitkä ja siipien kärkiväli noin 10mm. Täysikokoinen toukka on noin 9mm pitkä.

Elinympäristö ja elämäntavat

Tomaattijäytäjäkoin toukan isäntäkasveja ovat tomaatit, peruna, paprikat ja muutamat muut koisokasvit. Sen toukat kaivavat kasvien lehtiin miinoja ja kaivavat hedelmiin reikiä. Se ei talvehdi Suomessa ulkona, mutta pystyy elämään lämmitetyissä kasvihuoneissa ympäri vuoden. Se siirtyy herkästi taimien ja hedelmien mukana, mikäli niissä on koin munia tai toukkia.

Milloin voi havaita

Sisällä kasvavissa koin isäntäkasveissa ja tomaatin hedelmissä ympäri vuoden. Voivat tulla kasvien ja hedelmien mukana, jotka ovat peräisin alueita ja viljelmiltä, joissa koita jo on.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen, ilmoita mahdollisesta havainnosta kasvinterveysviranomaisille. Tarkasta ulkomailta tilaamasi ja ostamasi tomaattijäytäjäkoin isäntäkasvien taimet huolellisesti.