Espanjansiruetana

Arion vulgaris

Kookas espanjansiruetana

Kookas espanjansiruetana

Espanjansiruetanan munia

Espanjansiruetanan munia

Espanjansiruetana ja sen munia

Espanjansiruetana ja sen munia

Parittelevat espanjansiruetanat

Parittelevat espanjansiruetanat

Lisää kuvia

Espanjansiruetana

Espanjansiruetana

Tuntomerkit

Espanjansiruetanan väritys vaihtelee paljon. Se voi olla punaruskea tai likaisenruskea, myös harmaa tai jopa lähes musta. Nuorilla yksilöillä voi olla kylkijuova, mutta aikuisilta se yleensä puuttuu.

Hengitysaukko on kilven etuosassa, eläimen oikealla puolella. Kilvessä ei ole nk. sormenjälkikuviota kuten harjaetanoilla.

Antura on vaalea ja lima vaalean oranssinkeltaista.

Kookas etana, joka täysikasvuisena ja täyteen mittaan venyneenä on 8-12 cm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Espanjansiruetana on puutarhojen laji. Sille kelpaavat kaikenlaiset koriste- ja hyötykasvien lehdet ja kukat. Myös voimakastuoksuiset ja aromaattiset kasvit tulevat syödyiksi. Espanjansiruetana munii 200-300 munaa ja muninnan laukaisee sadekuuro. Etana munii karikekasoihin ja kasvien lehtiruusukkeisiin. Muninta jatkuu koko kesän, jos sää on viileää ja sateista. Aikuiset kuolevat syksyllä, mutta nuoret etanat voivat selvitä talvesta lehtikasoissa. Munat talvehtivat.

Milloin voi havaita

Uusi sukupolvi kuoriutuu munista keväällä ja saavuttaa sukukypsyyden alkukesästä. Aikuiset ovat liikkeellä myöhään syksyyn. Sateen jälkeen ja öisin lähtevät liikkeelle.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Vähennä puutarhan kalkitusta ja kerää etanat huolellisesti pois. Kuivana aikana kastele aamupäivällä ja anna mullan kuivahtaa kastelun välillä.

Luontaisia vihollisia ovat muutamat linnut, kuten rastaat ja sinisorsa, kovakuoriaiset, kuten maakiitäjäiset, etanahaiskiainen. Nuoriin etanoihin tehoaa myös Phasmarhabditis hermaphrodita sukkulamato. Tehokas kemiallinen torjunta-aine on rautafosfaattia sisältävät rakeet. Ilmoitukset havainnoista voi tehdä vieraslaji.fi sivustolle.