Mehiläiset

Kuvaus

Mehiläisistä tunnetuin lienee tarhamehiläinen, jota hoivataan varta vasten rakennetuissa mehiläispesissä. Tarhamehiläisten aherruksen tuloksena syntyvää hunajaa käytetään ihmisten ravinnoksi. Puutarhan kukilla käy kuitenkin suuri määrä muita mehiläislajeja. Osa näistä luonnonvaraisista mehiläisistä pesii maassa, osa ontoissa puiden rungoissa. Puutarhassa tarjolla oleva hyönteishotelli kelpaa joillekin mehiläislajeille pesäpaikaksi.

Puutarhan marja- ja hedelmäsato jäisi lähes puoleen, elleivät luonnonvaraiset mehiläiset vierailisi kukilla ja pölyttäisi niitä. Keväällä kuoriutuvat yksilöt etsivät kiivaasti mettä ja siitepölyä ja aloittavat uuden sukupolven kasvattamisen. Osa mehiläisistä kerää siitepölyn jaloissa oleviin vasuihin, osa taputtelee sen takaruumiinsa alapuolen karvoitukseen.

Lähes kaikilla lajeilla syksyllä kuolevat kesän aikana lentäneet aikuiset. Ainoastaan pesissä olevat munat ja kotelot talvehtivat. Poikkeuksen tekee tarhamehiläinen, jonka yhdyskunta talvehtii sokeripitoisen ravinnon turvin.

Mehiläiset eivät ole aggressiivisia, ellei niitä uhkaa jokin vaara. Tarhamehiläisten kuhnureilla (koirailla) ei ole pistintä, sen sijaan työläisillä on myrkkypistin, jolla ne pystyvät puolustautumaan, sen sijaan maamehiläisillä pistin on niin pieni, että niiden pistosta ei ole suurta huolta.

Maamehiläinen kerää jalkojensa vasuihin siitepölyä

Maamehiläinen kerää jalkojensa vasuihin siitepölyä

Hyönteishotelli on saanut asukkaikseen soukkomehiläisiä

Hyönteishotelli on saanut asukkaikseen soukkomehiläisiä

Lajit