Varsiyökkönen

Hydraecia micacea

Varsiyökkönen

Varsiyökkönen

Varsiyökkösen pieni toukka

Varsiyökkösen pieni toukka

Varsiyökkösen toukka

Varsiyökkösen toukka

Varsiyökkösen toukan syöntijälki raparperin tyvellä

Varsiyökkösen toukan syöntijälki raparperin tyvellä

Tuntomerkit

Punaruskeiden etusiipien takareunassa on vaaleanruskea leveä juova. Etusiivissä munuaismaisia rengaskuvioita. Takasiivet vaaleanruskeat. Toukka on ruskea ja siinä on pieniä mustia pisteitä. Punaruskea pää. Täysikokoinen toukka n 45mm. Talvehtii munana Siipien kärkiväli 28-43mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Puistojen ja puutarhojen sekä rehevien niittyjen perhonen. Perhonen lentää öisin ja tulee herkästi valolle. Toukat syövät koiranheinän ja hierakoiden juuria sekä leskenlehtien ja ruttojuurien paksuja varsia. Toukat ovat hyvin moniruokaisia, ne voivat porautua myös raparperin ja mansikan varsien tyvelle sekä perunan ja juurikkaiden ja joidenkin vihanneskasvien varsiin ja juuriin. Toisinaan toukkia voi löytyä myös syömästä kypsyviä mansikoita. Varsien tyviltä löytyy toukan kaivama käytävä ja pehmeäksi järsittyä vartta.

Milloin voi havaita

Toukat kehittyvät alkukesällä ja perhosten lentoaika on heinäkuun puolivälistä jopa lokakuun puoliväliin.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Jos mansikkakasvustossa taimet alkavat kitua, kannattaa katsoa niiden juuristoon, ettei siellä ole yökköstoukkia. Vioittuneet taimet toukkineen kannattaa nostaa pois ja hävittää. Perunan ja vihannesten varsistosta kannattaa poistaa nuutuneet varret, joissa on toukka sisällä.