Käärmekorennot, kirvakorennot, vahakorennot ja kaislakorennot

Raphidiidae, Hemerobiidae, Coniopterygidae ja Sialidae

Kuvaus

Käärmekorentojen hyvä tuntomerkki on kaulamainen eturuumis ja soikea pää. Ne muistuttavat jonkin verran harsokorentoja, mutta lähempi tarkastelu osoittaa erot. Käärmekorentojen toukkia löytää puiden kaarnan raoista, joissa ne pyydystävät pikkuotuksia. Aikuiset käärmekorennot saalistavat pensaiden oksistossa kirvoja ja kemppejä.

Kirvakorennoilla on ruskean- tai harmaakirjavat siivet, joissa näkyy lajeille tyypillinen verkkokuvio. Kirvakorennot ovat pieniä, mutta tehokkaita petoja. Niiden toukat syövät pääasiassa kirvoja ja tästä syystä kirvakorentoja käytetäänkin biologisessa torjunnassa.

Vahakorennot ovat pieniä, lähes valkoisia verkkosiipisiä.  Siivet näyttävät vahamaisilta, koska niissä on pulverimainen kerros.  Vahakorennot pitävät siipiään telttamaisesti supussa istuessaan kasvien lehdillä. Suomessa on kahdeksan lajia.

Kaislakorennot ovat tummanharmaita korentoja, joiden siivet ovat voimakkaan suonittuneet.  Aikuiset korennot elävät hyvin lyhyen aikaa eivätkä ilmeisesti syö mitään. Suomessa on viisi lajia.

Kirvakorento vaanimassa saalista

Kirvakorento vaanimassa saalista

Lajit