Kanukkakilpikkä

Parthenolecanium corni

Aikuisia  ja nuoria kanukkakilpiköitä

Aikuisia ja nuoria kanukkakilpiköitä

Nuoria kanukkakilpiköitä naaraan sisällä

Nuoria kanukkakilpiköitä naaraan sisällä

Tuntomerkit

Naaras on siivetön, sen kilpi on ovaalinmuotoinen ja tummanruskea. Naaras ei pysty liikkumaan, ja munii kuorensa suojaan satoja vaaleita munia. Koiraalla on ruskea eturuumis ja vaalean läpikuultavat siivet. Toukat ovat litteitä, ovaalinmuotoisia, väriltään aluksi vaalean vihreitä, kasvaessaan muuttuvat ruskeiksi. Naaras on 4-6 mm, munat ovat n. 0,5 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Talvehtii oksilla toisen nahanluonnin tehneenä toukkana. Keväällä toukka siirtyy imemään lehtien alapinnoilta kasvunestettä ja kasvaa aikuiseksi. Naaraat munivat kuorensa suojaan ja toukat kuoriutuvat loppukesällä. Naaraiden kuoret voivat jäädä kuivuneena paikoilleen. Imee kasvista kasvunestettä, ja vioitukset voivat aiheuttaa kitukasvuisuutta. Luontaisia vihollisia ovat mm. leppäpirkot ja harsosääsket, jotka saalistavat toukkia. Kuoren suojassa olevat naaraat kelpaavat sekä petohyönteisille että linnuille.

Milloin voi havaita

Talvella voi oksien alapuolelta löytää rusehtavia toukkia, alkukesästä niitä löytyy lehtien alapinnoilta ja loppukesällä naaraita on usein pensaiden oksilla.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Suuri määrä kanukkakilpiköitä voi aiheuttaa kasville kitukasvuisuutta. Etenkin nämä kasvit kelpaavat kanukkakilpikän isäntäkasveiksi: tuhkapensas, jotkin orapihlajalajit, haapa, leppä, päärynäpuu, pensashanhikki, hapankirsikka,

luumu, persikka, herukat, ruusut, vadelma, lehmus, viiniköynnös. Kemiallinen torjunta on melko harovin tarpeen. Se tehoaa ainoastaan pehmeäpintaisiin toukkiin, joten kevätruiskutus ei tehoa. Kemiallisen torjunnan seuraus on monesti luontaisten vihollisten tuhoutuminen, jolloin kanukkakirvakanta kasvaa hallitsemattomasti. Muutamat toukat voi poistaa vesisuihkulla ja kuorelliset aikuiset mekaanisesti käsin.