Kärhöpistiäinen

Eurhadinoceraea ventralis

Kärhöpistiäinen

Kärhöpistiäinen

Kärhöpistiäisen muninnan aiheuttamia äkämiä

Kärhöpistiäisen muninnan aiheuttamia äkämiä

Kärhöpistiäisen toukka

Kärhöpistiäisen toukka

Tuntomerkit

Tumma pää ja eturuumis, oranssi takaruumis. Siivet ovat tummat, samoin etujalat. Takajalkojen sääri ja reisi ovat oranssit. Hidas lentäjä. Toukka on vaaleanvihreä. Koko aikuinen 7-9 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Aikuiset munivat kärhöjen varsiin, johon kehittyy jonkin ajankuluttua kohouma. Suosittuja ovat luonnonlajit ja niistä jalostetut lajikkeet, alppikärhöt ja lumikärhöt sekä keltakärhöt ovat suosittuja. Toukkia voi olla runsaasti ja ne syövät kärhöjen nuoret versot nopeasti lehdettömiksi. Talvehtii keskenkasvuisena kotelona maassa.

Milloin voi havaita

Aikuiset lähtevät liikkeelle touko-kesäkuussa ja toukat ilmestyvät kesäkuun lopulla. Toukat pudottautuvat noin kolmen viikon kuluttua maahan koteloitumaan.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Kärhöjen uudet versot voivat kuolla ja koko kasvi tuhoutua. Heti kun varsissa näkyy kohoumia, ne voi hangata varovasti pois, Näin toukat eivät kehity. Toukat voi pudottaa ravistelemalla kärhöä tai ruiskuttamalla lehtiä voimakkaalla vesisuihkulla. Pienistä taimista toukat voi tuhota hyväksytyllä torjunta-aineella. Isokokoiset kärhöt kasvattavat uudet lehdet, joten vioitus ei yleensä ole kohtalokas. Jos lähistöllä pesii tiaisia, ne oppivat syömään toukkia.