Sepät, jalokuoriaiset

Elateridae ja Buprestididae

Kuvaus

Seppäkuoriaisten hyvä tuntomerkki on niiden naksahtava hyppy, kun ne kääntyvät jaloilleen tai yrittävät naksuttelun avulla pyristellä irti saalistajan otteesta. Englanninkielinen nimi Click beetle kuvastaa hyvin ääntä.

Seppäkuoriaiset viihtyvät hyvin monenlaisissa ympäristöissä. Joidenkin lajien toukat kehittyvät maassa, toisten lajien toukat elävät puussa. Ne voivat syödä kasvien juuria, itäviä siemeniä, sienirihmastoa tai jopa muiden hyönteisten toukkia. Aikuiset kuoriaiset vierailevat kukilla ja voivat nakertaa kasvien lehtiä.  Suomesta on tavattu yli 60 lajia. Joskus toukat voivat aiheuttaa satomenetyksiä peruna- ja mansikkamaalla.

Jalokuoriaiset lähtevät liikkeelle aurinkoisina päivinä sydänkesällä. Ne viihtyvät kuumilla ja kuivilla paikoilla. Useimmat lajit ovat hyvin valppaita, pienikin liike tai varjo pelästyttää kuoriaiset pakoon. Jotkin lajit hakeutuvat kukille syömään siitepölyä ja heteitä. Toukat elävät huonokuntoisten tai lahoavien puiden sisällä, joidenkin lajien toukat kasvavat pensaiden juuristossa. Jotkin lajit ovat haitallisia puiden tuholaisia.

Sepän toukka

Sepän toukka

Jalosoukko Agrilus sp.

Jalosoukko Agrilus sp.

Lajit