Kaalikoi

Plutella xylostella

Kaalikoi

Kaalikoi

Kaalikoin toukka

Kaalikoin toukka

Kaalikoin kotelokehto

Kaalikoin kotelokehto

Tuntomerkit

Harmaanruskea kapeasiipinen koi, jonka etusiivissä on tummempi alue ja kellertävänvalkoinen aaltomainen kuvio. Melko pitkät vaaleat tuntosarvet ja vaaleat jalat. Vaaleanruskeissa takasiivissä pitkät ripset. Toukka on vihreä ja sillä on pieniä tummia täpliä ja tummia karvoja selässä. Toukan pää on vaaleanruskea. Siipien kärkiväli 11-15 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Kaalikoi on vaeltaja, jonka talvehtimisesta Suomessa ei ole varmaa tietoa. Perhosia saapuu erittäin suuria määriä keväisin ja ne viihtyvät monenlaisissa ympäristöissä. Todennäköisesti kaalikoilla on kolme sukupolvea kesässä. Toukkien ravintokasveja ovat ristikukkaiset, joiden lehtiin ne syövät reikiä. Myös hämähäkkikukka ja koristekrassi kelpaavat ravinnoksi.

Milloin voi havaita

Lämpimien kevättuulien mukana tulevat ensimmäiset koit jo toukokuussa. Kolmessa viikossa kuoriutuu uusi perhossukupolvi. Perhosia voi nähdä vielä myöhään syksyllä.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Ristikukkaisten kasvustojen suojaaminen tiheällä hyönteisverkolla estää perhosten pääsyn munimaan. Toukat voi poimia käsin pois. Vihannesmaan läheisyydessä kasvavat houkutuskasvit, kuten peltokanankaali houkuttelevat perhosia munimaan ja tällöin hyötykasvit säästyvät.