Lehtokotilo

Arianta arbustorum

Lehtokotilo

Lehtokotilo

Lehtokotilon kuoren  alapuolella ei ole napaa

Lehtokotilon kuoren alapuolella ei ole napaa

Lehtokotilon munia

Lehtokotilon munia

Tuntomerkit

Täysikokoisena iso kotilo. Kuori on pohjaväriltään tumman- tai punertavanruskea ja siinä on kellertäviä epäsäännöllisiä laikkuja. Kuoren väri voi vaihdella suuresti jopa saman puutarhan eri yksilöillä. Kuoressa on 5-6 melko pyöristynyttä kierrettä, kuoren kärki on kartiomainen. Kuoren alapuolella ei ole napaa. Kuoren suuaukossa on selvä huuli.

Lehtokotiloa ei pidä sekoittaa hyvin samannäköiseen pensaskotiloon tai muihin tarhakotiloihin. Aikuistuminen kestää noin kaksi vuotta.

Täysikokoisena pallomainen, korkeus 10-22 mm, leveys 14-28 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Lehtokotilo viihtyy lehtomaisissa ympäristöissä, jossa on runsas kasvillisuus. Ne suosivat ravinteikkaita kasveja. Kasvien korkea typpi- ja kalsiumpitoisuus edesauttavat kuoren kasvamisessa ja nopeassa lisääntymisessä. Niille kelpaavat etenkin nokkoset, nauhukset, kuunliljat ja monet vihannekset.

Milloin voi havaita

Kotilot ovat liikkeellä öisin, keväästä alkusyksyyn. Kotilo talvehtii karikkeen suojassa. Kotilo munii loppukesällä karikkeen sekaan.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Keväällä aloitettu kotiloiden kerääminen tuottaa parhaan tuloksen, koska eivät ole ehtineet vielä munia. Koivutisleen on havaittu toimivan esteenä kotiloiden etenemiselle. Rautafosfaattia sisältävät rakeet on hyväksytty kotiloiden torjunta-aineeksi. Kasvivalinnoilla ja kasvien tiheydellä voi vaikuttaa kotiloiden määrään. Kotiloilla on paljon luontaisia vihollisia. Linnut ja monet kovakuoriaiset syövät niitä.