Kirsikkakirva

Myzus cerasi

Kirsikkakirva

Kirsikkakirva

Kirsikkakirvoja

Kirsikkakirvoja

Tuntomerkit

Lehtien käpristyminen ja runsas mesikaste ovat seurausta kirsikkakirvan imennän vioituksista. Kiiltävä hyvin musta tai tummanruskea kirva, tuntosarvien tyvet ja reidet ovat vaaleat. Koko siivetön kirva 1,8-2,6 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Kirsikkakirva vaihtaa isäntäkasvia, mutta voi pysytellä koko kesän kirsikan lehdillä. Talvehtineista munista kuoriutuu kesän alussa siivetön sukupolvi, joka synnyttää siivellisen sukupolven. Keskikesällä kirvat siirtyvät toisille isäntäkasveille, joita ovat matarat, silmäruohot ja tädykkeet. Syksyllä syntyvät siivelliset naaraat munivat kirsikkapuiden oksistoon. Munat talvehtivat.

Milloin voi havaita

Kirvat ilmestyvät lehtien alapinnoille alkukesästä. Keskikesällä kirvat voivat kadota kokonaan tai niiden määrä on vähäinen.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Jos kirvojen käpristämiä lehtiä on runsaasti, kannattaa ensin katsoa, ovatko kirvat vielä alapinnoilla. Kirvoja täynnä olevat lehdet voi poimia käsin pois. Torjunta-aineen saaminen lehtien alapinnoille on hankalaa. Melko harvoin puu tuhoutuu kirvojen vioituksen seurauksena. Jos kirvoja on ollut edellisenä kesänä runsaasti, kevätruiskutus öljypitoisella aineella ennen silmujen avautumista vähentää kuoriutuvien kivojen määrää.