Kurjenpolvipistiäinen

Ametastegia carpini

Kurjenpolvi­pistiäisen toukka

Kurjenpolvi­pistiäisen toukka

Kurjenpolvipistiäinen

Kurjenpolvipistiäinen

Kurjenpolvipistiäisen syöntijälki

Kurjenpolvipistiäisen syöntijälki

Kurjenpolvipistiäisen toukka

Kurjenpolvipistiäisen toukka

Tuntomerkit

Aikuinen pistiäinen on musta ja kiiltävä. Koko: aikuinen 6-8 mm. Täysikasvuiset toukat ovat päältä oliivinvihreitä ja alapuolelta kellertäviä. Toukan suolessa oleva lehtimassa kuultaa läpi. Toukan etupää näyttää vihreämmältä kuin takapää. Täysikasvuinen toukka noin 12mm pitkä.

Elinympäristö ja elämäntavat

Aikuiset kuoriutuvat touko-kesäkuussa ja munivat heti kurjenpolvien lehdille. Etenkin viljellyt lajikkeet ovat suosittuja ravintokasveja. Toukat kuoriutuvat heinäkuun alussa ja hakeutuvat täysikasvuisina maahan koteloitumaan. Etelä-Suomessa pistiäisellä on kaksi sukupolvea. Toukat syövät lehdet täyteen pieniä reikiä ja lopulta koko lehti on repaleinen. Kurjenpolvi toipuu yleensä vioituksesta, mutta pienet taimet voivat kuolla.

Milloin voi havaita

Aikuiset lähtevät lentoon touko-kesäkuussa. Toukat kuoriutuvat kesäkuussa. Täysikasvuiset toukat pudottautuvat maahan koteloitumaan. Toinen sukupolvi ilmestyy elo-syyskuussa.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen, voivat syödä lyhyessä ajassa kurjenpolvet lehdettömiksi. Ensimmäisten toukkien ilmaantuessa ne kannattaa poimia käsin pois. Torjunta-aineita on syytä käyttää harkiten, jotta kukissa vierailevat pölyttäjät eivät kärsi.